Karibia 2014

KARIBIAN-RISTEILY

Orlando – Fort Lauderdale – Cozumel – George Town – Falmouth – Labadee – Fort Lauderdale
Karibian-risteilystä nauttivat kaikenikäiset. Celebrity Cruises tarjoaa hyvän vaihtoehdon matkustajalle, joka haluaa risteilyltään henkilökohtaisempaa palvelua ja korkeatasoisempia ateriaelämyksiä. Vuonna 2011 valmistunut Celebrity Silhouette on ensimmäisiä laivoja, joissa yläkannen nurmikon keskellä on ravintola, jossa on mahdollisuus osallistua oman ruokansa valmistukseen mahtavien ulkogrillien ääressä. Mitä aterioiden laatuun ja ravintoloiden sisustukseen tulee, laivan lukuisat erikoisravintolat ja baarit tarjoavat todellisia elämyksiä. Yksi erikoisuuksista on jääbaari, jossa juomat ovat baarin nimen mukaisesti jäissä. Toinen on viinibaari, jonka automaateista voi ostaa hyttikortilla vuosikertaviinejä laseittain. Nämä ovat vain pieni osa laivan monista erikoisuuksista. Matkustusnautintoa lisäävät myös laivalta varaamamme Concierge-luokan parvekkeelliset hytit sekä juomapaketti, joka sisältää lukuisten alkoholittomien juomien (mehut, virvoitusjuomat, vedet, kahvit) rajattoman käytön laivalla. Paketin voi myös halutessaan vaihtaa laivalla johonkin toiseen juomapakettiin maksamalla lisämaksun. Risteilyvieraita hemmotellaan hyvällä ruoalla ja monipuolisella ohjelmalla. Matkalla on mukana Olympian suomalainen matkanjohtaja, joka hoitaa kaikki käytännön järjestelyt niin hotelleissa kuin laivallakin. Hän myös suomentaa päivittäin laivan tapahtumakalenterin sekä päivällisravintolan ruokalistan. Olympian matkalla Teidän tarvitsee vain ottaa rennosti ja nauttia elämästä. Risteilyllä on täysihoito.


KARIBIAN-RISTEILY

A=aamiainen, TH=täysihoito

Helsinki – Orlando
1. matkapäivä, torstai
 Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.30 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Orlandoon, jonne saavumme myöhään iltapäivällä. Majoitumme hyvään keskitason Rosen Plaza -hotelliin (★★★) International Driven varrelle.

Orlando  Fort Lauderdale
2.–3. matkapäivä, pe–la 
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan vuonna 1962 perustettuun Kennedyn avaruuskeskukseen. Tämä NASA:n ylläpitämä keskus antaa hyvän kuvan USA:n avaruuden valloituksen historiasta ja nykypäivästä. Kiertoajelun jälkeen jatkamme matkaa Fort Lauderdaleen, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Westin-hotelliin (★★★★). Kolmas matkapäivä on varattu rentoutumiseen. Matkanjohtaja auttaa vierailukohteiden valinnassa. Lukuisat museot ja nähtävyydet ovat taksimatkan päässä. Mahdollisuus lisäretkiin. (2xA)

Risteily alkaa
4. matkapäivä, sunnuntai 
Puolen päivän aikaan kuljetus Fort Lauderdalen risteilysatamaan Celebrity Silhouette -risteilyalukselle, jolla on heti tarjolla runsaasti ohjelmaa. Ravintoloista saa lounasta, kylpylä ja kuntokeskus kertovat palveluistaan, uima-altailla voi rentoutua, erikoisliikkeissä on tuote-esittelyjä ja useassa paikassa soi karibialainen musiikki. Aluksemme lähtee klo 16.30 kohti Karibian kirkkaita vesiä. Illalla pääsemme nauttimaan tervetuloillallisen lisäksi myös upeasta show-esityksestä laivan teatterissa. (TH)

Merellä
5. matkapäivä, maanantai Meripäivän aikana voimme nauttia upean aluksemme monipuolisesta tarjonnasta. Laivassa on mm. kävelykatu kauppoineen, AquaSpa-kylpylä monine hoitopalveluineen, kirjasto, tasokas uima-allasalue ja useita ravintoloita moneen makuun. (TH)
Cozumel, Meksiko
6. matkapäivä, tiistai Aamulla klo 7 saavumme Cozumeliin. Jo mayat tunsivat Cozumelin nimellä Cuzamil, ”Pääskysten saari”. Sen värikäs vedenalainen elämä, upeat korallit ja runsas kalakanta tarjoavat elämyksiä snorklaajille. Yksi suosituimmista kohteista on laguuni, jossa on mahdollisuus uida delfiinien kanssa. Päivää voi viettää myös saaren pääkaupungissa San Miguelissa, joka on muutaman minuutin taksimatkan päässä satamasta. Laivamme lähtee kohti Caymansaaria klo 16. (TH)
George Town, Caymansaaret
7. matkapäivä, keskiviikko Aamulla klo 10 saavumme George Towniin. Laiva jää ankkuriin sataman edustalle ja kuljetus maihin tapahtuu yhteysveneillä. Caymansaarilla on ollut verovapaus vuodesta 1966 ja ehkä juuri siksi siellä on yli 500 pankin ja 400 vakuutusyhtiön konttorit. Saarella on vanhojen brittiläisten linnoitusten jäännöksiä sekä puisia pitsihuviloita, jotka kertovat saaren historiasta. Pitkät valkoiset hiekkarannat houkuttelevat uimaan turkoosinsinisessä meressä. Suosituimmat retkikohteet ovat kilpikonnafarmi ja rommikakkutehdas sekä paikallinen kylä nimeltä Hell, josta voi lähettää Hell-postileimalla leimattuja postikortteja. Klo 18 laivamme jatkaa matkaa kohti Jamaikaa. (TH)
Falmouth, Jamaika
8. matkapäivä, torstai Aamulla klo 8 saavumme Falmouthiin. Kaupunki perustettiin vuonna 1769 ja se on erityisen tunnettu Yrjöjen aikakauden arkkitehtuuristaan. Vuonna 1996 Falmouth julistettiin kansalliseksi muistomerkiksi ja se on maailman 100 uhanalaisimman nähtävyyden listalla. Meillä on päivä aikaa tutustua kaupunkiin omin päin. Suosittuja ajanviettopaikkoja ovat myös lukuisat uimarannat, joilla on hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Klo 17 laivamme suuntaa keulansa kohti Haitia. (TH)

Labadee, Haiti
9. matkapäivä, perjantai Haitilla sijaitseva Labadee on varustamon oma paratiisiranta, jossa päivä on varattu rentoutumiseen. Saavumme Haitille aamulla klo 10. Halukkaat voivat osallistua erilaisiin peleihin ja kilpailuihin. Täällä voi tutustua myös haitilaisiin matkamuistoihin ja taideteoksiin. Matka jatkuu taas laivamme suunnatessa merelle klo 17. (TH)
Merellä
10. matkapäivä, lauantai Tänään on vielä aikaa nauttia laivan tarjoamista palveluista, hyvästä ruuasta ja erilaisista aktiviteeteistä. (TH)
Fort Lauderdale
11. matkapäivä, sunnuntai 
Laivamme saapuu Fort Lauderdalen (marraskuussa Miamin) satamaan jo klo 7 ja ensimmäiset matkustajat pääsevät ulos laivasta noin tuntia myöhemmin. Lähdemme satamasta ostoskeskukseen, jossa on vielä mahdollisuus tehdä viime hetken ostoksia tai vaikka nauttia ravintola-alueen palveluista. Puolen päivän jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 16.35 lento (Lufthansa) Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin. (A)

12. matkapäivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 13.25.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

LISÄMAKSULLISET SUOMENKIELISET RETKET

Osassa risteilykohteita teemme lisämaksullisen retken.

Meksiko, Cozumel (kesto n. 2 tuntia), hinta 58 euroa.
Tutustumme saaren tärkeimpään maya-nähtävyyteen, San Gervacion raunioihin. Paluumatkalla voi jää­dä bussin kyydistä Chancanaab-laguunille, jossa on mahdollisuus nauttia ran­tae­lä­mäs­tä ja katsella delfiinejä. (Alueelle on erillinen pääsymaksu.) 
Caymansaaret, Georgetown 
Saarikierros (kesto n. 2 tuntia), hinta 52 euroa.
Vierailemme aluksi ”helvetissä”, josta voi lähettää Hell-postileimalla leimattuja kortteja. Tu­tus­tum­me myös kilpikonnafarmiin ja vierailemme rommikakkutehtaalla.
Jamaika, Falmouth (kesto n. 3 tuntia), hinta 64 euroa.
Vierailemme Montego Bayssä sokeriruokoplantaasin päärakennuksessa, jossa asusti aikoinaan Rose­ Hal­lin valkoinen noita. Hänen kerrotaan edelleen kummittelevan rakennuksessa. Retken lopuksi vie­rai­lem­me kylässä, jossa vapaata aikaa tehdä ostoksia ennen kuin palaamme takaisin lai­valle.
Retket tilataan ja maksetaan viimeistään 30 päivää ennen matkan alkua. Käyttämättömiä retkiä ei hyvitetä. Retkien toteutuminen edellyttää vähintään 10 osanottajaa.


TEKSTIT WIKIPEDIASTA:

Orlando on kaupunki Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaupungissa asui 235 860 ihmistä vuonna 2009, joten se on Floridan suurin sisämaakaupunki ja osavaltion kuudenneksi suurin kaupunki.
Orlandossa sijaitsee teema- ja huvipuisto Walt Disney World. Worldiin kuuluu muun muassa Disney's Hollywood Studios sekä muita teemapuistoja. Orlandossa on myös muita tunnettuja teemapuistoja kuten SeaWorld ja Universal Orlando Resort johon kuuluu kaksi teemapuistoa:Islands Of Adventure ja Universal Studios Florida. Vuonna 2012 Orlandossa pidetään Star Wars Celebration VI-juhla. Turismin lisäksisitrushedelmien viljely ja jalostus työllistävät aluetta; alueen nimi onkin Orangen piirikunta (engl. Orange County, O.C.).
Alueella on ollut linnoitus intiaanisodista asti. Sen kerrotaan saaneen nimensä intiaanisodissa kuolleen Orlando-nimisen sotilaan hautapaikasta.Fort Lauderdale on kaupunki Browardin piirikunnassa, Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaupunkia kutsutaan "Amerikan Venetsiaksi" sen kanavajärjestelmän johdosta. Vuoden 2000 väestölaskennan mukaan kaupungissa oli 152 397 asukasta.
Alueen ensimmäiset asukkaat olivat seminoli-intiaaneja, jotka saapuivat paikalle 1700-luvulla. Toisen seminolisodan aikana majuri William Lauderdale perusti nykyisen kaupungin paikalle New River -linnakkeen vuonna 1838. Vuonna 1893 nuori ohiolainen nimeltä Frank Stranahan rakensi alueelle talon josta tuli alueen kauppapaikka, postitoimisto ja pankki. Sen ympärille kasvoi asutusta, josta muodostettiin Fort Lauderdalen kaupunki vuonna 1911. Aluksi paikalla oli maatalousyhdyskunta, mutta se on sittemmin kasvanut matkailukaupungiksi.

Kennedyn avaruuskeskus (John F. Kennedy Space Center (KSC) on Yhdysvaltain liittovaltion Ilmailu- ja avaruushallinnon NASA:n Floridassasijaitseva avaruuskeskus, joka on nimetty presidentti John F. Kennedyn mukaan.
Avaruuskeskus sijaitsee Cape Canaveralissa Merrittin saarella, joka on Miamin ja Jacksonvillen kaupunkien puolivälissä, Orlandosta sinne on matkaa noin 50 km suoraan itään. Saari on 55 km pitkä ja 10 km leveä. Se on pinta-alaltaan 567 km². Noin 17 000 ihmistä työskentelee alueella pääosin NASAn tai avaruusteollisuuden viroissa ja toimissa. Kennedy Space Center on suosittu matkailukohde museoineen, kiertoajeluineen ja matkamuistomyymälöineen.
Yhdysvallat on käyttänyt aluetta vuodesta 1949, ensin asevoimien ohjusten koeampuma-alueena, 1950-luvun lopusta lähtien avaruusohjelmiin.
Kaikki miehitettyjen lentojen laukaisut Apollo-ohjelman ajoista lähtien ovat tapahtuneet Kompleksi 39-alueelta. (Launch Complex 39). Kompleksi 39 on ainoa NASAn hallinnoima laukaisukompleksi, joka on edelleen käytössä. Kaikki muut käytössä olevat laukaisualustat sijaitsevat viereisessäYhdysvaltain ilmavoimien Cape Canaveral Air Force Station-tukikohdassa.


Cozumel on saari Karibianmerellä Meksikolle kuuluvan Jukatanin niemimaan itärannikolla. Saaren nimi merkitsee mayakielellä ’pääskysten saarta’. Cozumel on suosittu matkailukohde erityisesti sukelluksen harrastajien keskuudessa. Saaren keskuspaikka on San Miguel de Cozumel. Saari on pohjois–eteläsuunnassa 48 kilometriä pitkä ja itä–länsisuunnassa 16 kilometriä leveä. Se sijaitsee noin 20 kilometrin etäisyydellä mantereelta ja noin 60 kilometriä etelään Cancúnista.
George Town on Caymansaarten pääkaupunki, joka sijaitsee saariryhmän suurimmalla saarella Grand Caymanilla. Sen asukasluku on 24 000 (1.7.2003).
Caymansaaret on kolmen korallisaaren muodostama Britannian merentakainen alue Karibianmerellä Kuuban eteläpuolella. Kristoffer Kolumbus löysi saaret 1503. Saarten pinta-ala 259 km². Pääkaupunki on George Town. Caymansaarilla on noin 52 000 asukasta.Falmouth is the chief town and capital of the parish of Trelawny in Jamaica. It is situated on Jamaica's north coast 18 miles east of Montego Bay. It is noted for being one of the Caribbean's best-preserved Georgian towns.
Founded by Thomas Reid in 1769, Falmouth flourished as a market centre and port for forty years at a time when Jamaica was the world's leading sugar producer. It was named after Falmouth, Cornwall in England, the birthplace of Sir William Trelawny the Governor of Jamaica who was instrumental in its establishment.
The town was meticulously planned from the start, with wide streets in a regular grid, adequate water supply, and public buildings. It even had piped water before New York City.Labadee (also Labadie) is a port located on the northern coast of Haiti. It is a private resort leased to Royal Caribbean International until 2050. Royal Caribbean International has contributed the largest proportion of tourist revenue to Haiti since 1986, employing 300 locals, allowing another 200 to sell their wares on the premises for a fee, and paying the Haitian government US$6 per tourist.
The resort is completely tourist-oriented, and is guarded by a private security force. The site is fenced off from the surrounding area, and passengers are not allowed to leave the property. Food available to tourists is brought from the cruise ships. A controlled group of Haitian merchants are given sole rights to sell their merchandise and establish their businesses in the resort. Although sometimes described as an islandin advertisements, it is actually a peninsula contiguous with the island of Hispaniola. The cruise ship moors to the pier at Labadee capable of servicing the Oasis class ships, which was completed in late 2009.
Attractions include a Haitian flea market, beaches, watersports, a water-oriented playground, a roller-coaster-type ride, and a zip-line.


Miami Beach on kaupunki Yhdysvalloissa, Miami-Daden piirikunnassa Floridassa. Kaupunki perustettiin 26. maaliskuuta 1915. Vuoden 2000 väestönlaskennassa kaupungin asukasluku oli 87 933, ja kaupungin asukkaista 55,5 prosenttia oli ulkomaalaista alkuperää.
Miami Beach on ollut jo lähes vuosisadan yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista rantakohteista.


Star Island Miami Beachissä. Rikkaille rakennettu saari.

Miami on Yhdysvaltain Floridan osavaltion suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Miami-Daden piirikunnassa Floridan Everglades-suoalueen ja Atlantin valtameren välissä. Kaupungin nimi tulee intiaanikielisestä ”makeaa vettä” tarkoittavasta sanasta. Kaupunki perustettiin virallisesti vuonna 1896, ja sen asukasluku vuonna 2010 oli 399 457 asukasta. Koko suurkaupunkialueen asukasluku oli yli 5,4 miljoonaa.
Miamin väkiluku on kasvanut viime vuosina selvästi Yhdysvaltain sisäisen muuttoliikkeen ja maahanmuuton takia. Suuret määrät Latinalaisesta Amerikasta ja Karibianmeren maista tullutta väestöä on tehnyt Suur-Miamista kulttuurisen sulatusuunin. Alueen kulttuurinen ja taloudellinen painoarvo on nostanut Miamin maailmankaupungin asemaan.

Miami oli vielä 1890-luvun alussa pieni kylä, ja siellä asui silloin vain muutamia perheitä. Miami alkoi kuitenkin kehittyä 1890-luvulla, kun John D. Rockefeller yhteistyökumppani Henry Flagler saapui alueelle. Hän ymmärsi Floridan turismin mahdollisuudet ja rakennutti rautatien Palm Beach. Miamiin asettunut Julia Tuttle ehdotti Flaglerille rautatien jatkamista Miamiin asti ja tarjosi vastineeksi puolia maaomistuksistaan. Flagler ei heti suostunut ehdotukseen, mutta päätti rakennuttaa rautatien, kun 1895 pakkaset olivat tuhonneet Floridan sadon, mutta Miamiin asti ne eivät olleet vaikuttaneet. Ensimmäinen rautatie saapui Miamiin 13. huhtikuuta 1896. Flagler rakennutti sinne myös Royal Palm -hotellin, josta tuli nopeasti suosittu yhdysvaltalaisliikemiesten keskuudessa. Miamin 344 rekisteröitynyttä äänestäjää hyväksyivät 28. heinäkuuta 1896 Miamin kaupunginoikeudet.
Miamin väkiluku kasvoi nopeasti. Vuonna 1910 kaupungissa oli jo 5 500 asukasta ja vuonna 1920 jo lähes 30 000. Floridan kiinteistömarkkinat kävivät kuumina 1920-luvulla, ja spekulaatiot toivat osavaltioon runsaasti nopean rikastumisen toivossa tulleita henkilöitä. Miami oli markkinoiden keskiössä, ja vuonna 1925 kaupungin kasvuvauhti oli huipussaan. Samana vuonna siihen liitettiin muutamia naapurikuntia, ja kaupungin pinta-ala kasvoi noin 30 neliökilometristä 110 neliökilometriin. Asuntokupla puhkesi kuitenkin jo 1926, ja samana vuonna Miamiin iski hurrikaani. Alue ajautui taloudelliseen lamaan muutamia vuosia ennen 1930-luvun lamaa, josta Miami selväsi kuitenkin muuta Yhdysvaltoja paremmin.
Miami on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä taloudellisista keskuksista ja sen liike-elämä on hyvin kansainvälistä. Globalization and World Cities Study Group & Network (GaWC) on maailman tärkeiden kaupunkien luokittelussaan määritellyt Miamin gamma-tason maailmankaupungiksi.

Miamin kansainvälinen lentoasema (engl. Miami International Airport) on kansainvälinen lentoasema, joka sijaitsee Floridassa13 kilometriä Miamin keskustasta koilliseen.
Lentoasema toimii etenkin Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian välisen lentoliikenteen risteyskohtana. Vuonna 2006 lentokentän kautta kulki 32 533 974 matkustajaa, mikä tekee siitä yhden Yhdysvaltojen ja maailman suurimmista lentoasemista.

Kävelimme samoilla paikoilla kuin videon kuvannutEi kommentteja: